Poliția Locală Turda - reguli pentru pietoni !

  

Politia Locala Turda, acționează conform legii, pe linia circulației rutiere și pentru prevenirea accidentelor de circulaţie în care sunt implicaţi pietonii,  atât elevii, preşcolarii cât și  persoanele adulte,  punându-se accent pe dirijarea traficului rutier în zona centrală şi în punctele sensibile ce privesc fluidizarea circulaţiei auto şi pietonală.

Polițiștii locali și în luna octombrie au desfășurat acțini de disciplinizare a pietonilor, pentru identificarea pietonilor care nu respectă reguli elementare de traversare a drumului public.

Pentru neregului constatate, până în prezent au aplicat pietonilor, 542  amenzi în valoare de 218.085 lei conform prevederilor art.99, alin.1, pct.3 din OUG195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice (Art. 99 (1) Constituie contravenţii şi se sancţionează cu amenda prevăzută în clasa I de sancţiuni următoarele fapte săvârşite de către persoane fizice: (3) nerespectarea de către pietoni a normelor privind circulaţia pe drumurile publice).

RECOMANDĂRI PREVENTIVE PENTRU PIETONI

 

Orice persoană care se deplasează pe jos, pe un drum public este PIETON.

Pietonii trebuie să circule numai pe trotuare. Când acestea lipsesc, circulaţia se face pe acostament sau pe partea stângă a carosabilului în sensul de mers şi cât mai aproape de marginea acestuia; 

– Traversarea se va face numai prin locurile special amenajate (ex.zebra, indicatoare) sau cu semnalizări (semafoare – pe cularea verde);

– Traversarea se face în pas vioi (repede), perpendicular pe axul drumului, adică pe cel mai scurt drum, numai pe marcajul pietonal, prin dreptul indicatorului “trecere de pietoni”, pe lumina verde a semaforului, sau la semnalul agentului de circulatie, cu semnificatia de “liber”; Evitaţi să traversaţi strada în fugă!

– Pietonii pot traversa drumul cu marcaje (zebra) numai pe lățimea acestor marcaje ! (nu pe langa zebra)

-Să fie precauţi când traversează noaptea sau în condiţii de vreme nefavorabilă (ceaţă, ploaie, ninsoare).

Se interzice pietonilor : 

– Este interzis ca pietonii să circule pe autostrăzi;

– Dacă există amenajări speciale pentru pietoni, este interzis ca ei să circule pe carosabil.

– Este interzis ca pietonii să traverseze  drumul public prin alt loc decât cel permis. Chiar dacă este un loc de traversare, este interzis ca pietonii să traverseze fără să se asigure.

– Este interzis ca pietonii să prelungească timpul de traversare, să întârzie sau să se oprească fară motiv;

– Dacă se apropie mașina salvării, a pompierilor, a politiei (cu atenționare acustica sau luminoasa) sau coloana oficială, atunci e interzis ca pietonii să traverseze.

– Este interzis ca pietonii să traverseze drumul public prin spatele sau prin fata unui autovehicul sau tramvai, care staționează.

– Este interzis ca pietonii să traverseze, strecurându-se printre autovehicule parcate în apropierea bordurii sau trotuarului.

– Este interzis ca pietonii să traverseze prin locuri cu insuficientă vizibilitate (curbe, vârfuri de panta)

– Este interzis ca pietonii să traverseze peste calea ferată, când semnalul luminos sau pozitia barierei sau semibarierei interzice trecerea;

– Dacă există locuri unde sunt instalate dispozitive de protecție a pietonilor (ex. gărduleț) este interzis ca ei să sară peste ele și să traverseze.

Deoarece una dintre principalele cauze ale producerii accidentelor rutiere o reprezintă traversarea neregulamentară,  Poliția Locala Turda, va acționa în continuare pentru combaterea și prevenirea acestui fenomen, sancționând încălcarea normelor legale de circulație în rândul pietonilor.

Director executiv,

 MOLDOVAN VALER