Ca urmare a dotării Poliției Locale Turda cu un număr de 61 sisteme audio-video ”bodycamuri”, vă informăm că începând cu luna decembrie 2019, polițiștii locali pe timpul serviciului, înregistrează activitățile zilnice conform procedurii opraționale privind activitatea și regulile de utilizare a sistemelor audio-video portabile.

Prin aplicarea procedurii se urmărește descurajarea săvărșirii unor fapte ilegale ca urmare a conștientizării faptului că intervențiile și acțiunile polițiștilor locali sunt înregistrate, dar de asemenea aceste se pot considera mijloace de prevenție împotriva faptelor de ultraj şi a acuzaţiilor îndreptate împotriva poliţiştilor cu privire la modul de exercitare a atribuţiilor de serviciu precum și de protecţie a persoanelor ce fac obiectul intervenţiilor şi acţiunilor acestora.

               Bodycamurile permit înregistrarea audio-video a discuţiilor poliţiştilor locali, a dialogurilor la intervenţii și acțiuni fiind ataşate pe uniforme. Cetăţenii sunt informaţi că urmează să fie înregistraţi atât audio, cât şi video.

Precizăm că procedura de înregistrare a dialogului la intervenții și acțiuni se aplică în următoarele cazuri: legitimarea persoanelor, conducerea persoanelor la sediul Poliției Locale Turda, efectuarea controlului corporal sau al bagajului, oprirea vehiculelor, constatarea contravențiilor și înfracțiunilor flagrante sau alte acțiuni determinate de prevenirea unui pericol imminent la adresa vieții, sănătații și integrității fizice a persoanei.

Modul de utilizare a camerelor video şi valorificarea înregistrărilor audio-video sunt stabilite printr-o procedură operaţională la nivelul Poliţiei Locale Turda în conformitate cu prevederile legii nr. 190 /2018 privind măsuri de punere în aplicare a Regulamentului general privind protecţia datelor (UE) 2016/679.

Politia Locală Turda vă sta la dispoziție în limita competențelor legale.

Director executiv,

Moldovan Valer